headerphoto

Смакові переваги собак і кішок

У кішок і собак апетит прокидається, коли створюються умови для прийняття їжі: голод, запах, час дня, певна людина, місце, звуки та ін. Все це включає в роботу складні фізіологічні механізми. Для тварини, як і для його власника, прийом їжі - дуже важливий момент комфорту. Крім того, це найважливіший привід для спілкування між тварин і його власником. І смакові якості корму і взаєморозуміння в цьому питанні між власником і його тварин можуть сильно вплинути на їхні відносини.
Поняття привабливості продукту - це не просто уявлення про те, наскільки багато і швидко собака або кішка може її з'їсти. Воно включає в себе й інші, деколи дуже тонкі нюанси. Різні моменти, які передують поглинання їжі, - вибір, захоплення, відчуття смаку - залежать від запаху, розмірів, форми, текстури і смаку продукту.
Розвиток смакових переваг починається ще до народження. Вроджені переваги - результат трансплацентарного проникнення деяких молекул, присутніх в материнській крові, в організм зародка і в молочну залозу. У перші дні лактації різні жиророзчинні молекули, присутні в материнському молоці, будуть сприяти створенню чіткої і стійкою ієрархії переваг у цуценя або кошеня. Ієрархія буде закріплюватися завдяки наслідування харчового поведінки матері і формування умовних рефлексів, залежно від одержуваної в цей період їжі. Розмаїтість текстур і ароматів, одержуваних собакою і кішкою з віку 4 тижнів до 6 місяців, сильно впливає на харчове поведінку дорослої тварини.
Слід відзначити наявність у кішок рецепторів смаку води. Можливо, цим пояснюється те, що багато кішки п'ють виключно з крану і дуже чутливі до будь-якого зміни якості води.
Непривабливість продукту або відсутність апетиту у тварини можуть бути пов'язані як з продуктом, так і з індивідуальними побажаннями тварини. Як кішки, так і собаки віддають явну перевагу харчових інгредієнтів тваринного походження. Для собак дуже високою привабливістю має печінку. Що стосується м'яса, собаки воліють його у вареному вигляді. Найчастіше переважно яловичина та свинина, ягнятина, курятина і конина. Потрухи тварин з червоним м'ясом обов ’ язково подавати потрухів тварин з білим м'ясом. Собакам подобається дієта, багата жирами, але вони дуже чутливі до якості цих жирів.
Для кішок печінка також володіє великою привабливістю, причому свиняча печінка краще яловичої. Рибу більшість кішок цінують більше, ніж м'ясо і молоко, хоча деякі категорично відмовляються від риби або вибирають певні сорти.