headerphoto

Годування щенят

Розвиток цуценят, починаючи з появи на світ і до кінця підсосного періоду, а особливо в перші два тижні, залежить в основному від правильного харчування лактуючих сук.
У перші два тижні новонароджених цуценят єдиною їжею є молоко матері.
У перший тиждень життя цуценята смокчуть мати не менше 12 разів на добу, у другу - 8 разів, до четвертої тижня - 6 разів і перед захопленням - 4-5 разів. При звичайному посліді 3-6 щенят і при гарній молочності суки підгодівлю цуценят починають з 2-тижневого віку, при великих посліду 10-12 цуценят) або в разі, якщо у суки мало молока, підгодівлю цуценя слід починати з тижневого віку.
Ознакою ситості цуценят є їх спокійний сон, голодні ж цуценята турбуються, повзають і скиглять. Цуценят, відстають у зростанні, слід підкладати до заднім сосок, як найбільш молочним.
Підживлення цуценят треба починати з молока. При цьому згодовують свіже незбиране, трохи підігріте (до 27-30') молоко. Кращим молоком є козяче або овече, так як склад молока цих тварин близький до складу молока собаки.
Для того, щоб коров'яче молоко було ближче за складом до молока суки, в нього додають 1 сире куряче яйце 0,5-1л.
Спочатку молоко згодовують зі звичайної пляшки, на яку надягають соску, пізніше, коли цуценята починають бачити, їх привчають пити (хлебтати). Для цього молоко наливають у дрібне блюдце, і щеня обережно втикається в нього мордочкою. Після одного-двох разів щеня привчається пити молоко сам. З цього часу в молоко додають невелику кількість білого хліба, додають рідкі молочні каші з манної крупи або толокна, додаючи в них одне свіже куряче яйце в розрахунку на 5-6 цуценят.
Кількість молока нормують, і в перший тиждень на одного цуценя потрібно трохи менше гранованої склянки, у другу - склянка, в третю і четверту тижня - 2-3 склянки в день.
З 2-тижневого віку цуценят корисно підгодовувати сирим свіжим м'ясом, яке дають у вигляді фаршу або мелкорубленным. У перші дні дають 15-20г м'яса. Поступово норму збільшують з тим розрахунком, щоб у 3-тижневому віці цуценя з'їдає 40-50г м'яса, 4-тижневому віці - близько 100 г в добу. М'ясну підгодівлю дають 3-4 рази в добу рівними порціями після того, як цуценята пососут мати.
З 3-х тижнів щенятам можна давати комбіновану підгодівлю: м'ясо, молоко, каші і іншу їжу в напіврідкім вигляді. При цьому готують рисовий відвар і рідку манну кашу на молоці. Каші і відвари на початку дають по 30-50г, поступово збільшуючи цю норму до 200 – 250 г в добу. Згодовують за 3-4 прийоми.
Починаючи з 3-тижневого віку цуценятам потрібно давати питну воду кілька разів в день, навіть якщо вони отримують молоко. Найзручніша посуд, не викликає алергії, глиняна. Воду треба міняти кілька разів в день, а раз на добу мити поїлку, на дні якої осідає слиз.
З 3,5 тижнів в раціон цуценят починають вводити м'ясний бульйон, а потім готують м'ясної суп на ньому, але без м'яса, яке згодовують 3-4 рази в добу.
Для запобігання появи в щенят рахіту їм дають кальцинований сир. Спосіб приготування кальцинованого сиру полягає в наступному; на 1л молока нагрітого до кипіння швидко підливають 3 ст.ложки 10%-го хлористого кальцію і ретельно перемішують. Після згортання молока сир відокремлюють від сироватки, його відкидають на сито і, остудивши, дають цуценятам до 1-міс. Віку не більше 20г, від 1 до 3 місяців - до 50г в добу. Для кращої поедаемости сир розводять тієї ж сироваткою до кашкоподібної консистенції і додають 1 ст. ложку цукру. Решту сироватку дають сукі.
Овочі цуценятам згодовують у вигляді пюре. Спосіб його готування наступний: морква, буряк, брукву, ріпу, гарбуз і інші овочі нарізати дрібними кубиками і тушкують на повільному вогні в невеликій кількості води до м'якості. Коли овочі готові, додають 2-3 столові ложки вершків або сметани, гасять ще 15 хвилин і після протирають до кашкоподібної консистенції. Кількість даваемого овочеве пюре залежить від віку цуценятам і становить 50-150г в добу.
Яйця цуценятам давати краще у вигляді омлету (на 2 яйця 1 ст.молока) 1 раз на 2 дні.
Два рази в тиждень щенятам можна давати рибний фарш. При цьому його готують таким чином: морську рибу відварюють і разом з кістками пропускають через м'ясорубку, отриманий фарш розбавляють бульйоном до кашкоподібного стану і згодовують в кількості 30-50г на одного цуценя протягом дня.
Через місяць після пологів у суки починає поступово підпускають до матері 3-4 рази в добу, а в проміжках 4-5 разів дають підкірку, що складається з коров'ячого молока з невеликою кількістю накришеної білого хліба, вівсяного або рисового супу і м'яса (вареного і сирого), пропущеної через м'ясорубку. До часу відбирання цуценят від матерів кількість годівель доводять до 6 разів на добу.
Відбирання цуценят від сук виробляють через 6-7 тижнів. Роблять це протягом 5 діб, поступово скорочуючи перебування їх під матір'ю. До цього віку цуценята повинні бути привчені до звичайної для собак їжі, яку їдять самостійно. Переклад цуценят на звичайну їжу без материнського молока вимагає великої обережності, щоб не допустити у них розлади травлення.
Контролем правильного годування щенят в цей час служить показник середньодобової збільшення маси тіла: дрібних порід - на 15-20г, середніх - на 50г і великих порід - на 150-175г. З моменту відбирання цуценят їм в раціон необхідно нормувати кількість енергії і поживних речовин.